Skip to content

Tegnells nya teori angående Sveriges höga dödstal.

18:e september 2020

En av de största anledningarna till Sveriges höga dödstal i Covid-19 jämfört med våra grannländers beror på fjolårets milda influensa enligt Anders Tegnell. – Länder med en ganska låg dödlighet i sina influensor de senaste åren, som Sverige haft, har en väldig hög överdödlighet i covid-19, säger Tegnell till Dagens Nyheter.

Sveriges dödstal under coronapandemin närmar sig i dag 6.000 personer. Samtidigt har Finland rapporterat 337 dödsfall och i Norge har endast 265 personer avlidit av viruset.

Sverige hade inledningsvis under coronapandemin väldigt höga dödstal. Det kan förklaras med flera faktorer, men kanske främst av att Sverige hade en mild influensasäsong 2019 menar Tegnell.

Förra årets influensasäsong gjorde att många av de sköra och sjuka som är de första att dö under en vanliga influensa klarade sig och dog istället när de drabbades av covid-19, enligt statsepidemiologen.

– Den nya rapporten visar att det finns en stark koppling mellan en låg överdödlighet i influensa och hög överdödlighet i covid-19. Och vice versa, säger Anders Tegnell till DN.

Slog hårdare mot grannländer

Tidningen skriver att statistik från europeiska smittskyddsmyndigheten visar att influensan slog hårdare mot Norge och Finland månaderna innan coronaviruset kom till Norden. Tegnell tror att det här är en del av förklaringen till varför Sveriges dödsstatistik sticker ut så pass mycket från grannländernas.

Länder som Sverige, Storbritannien, Belgien och Nederländerna har haft flera år av relativt låg överdödlighet i influensa. Vilket gör att antalet människor som riskerar att avlida när ett kraftfullt virus sprid är fler, enligt Anders Tegnell.

Får delvis rätt av Olsen

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, ger Tegnell delvis rätt för teorin.

– Det finns en viss poäng i det. Om influensan 2019 var mild dog färre av de äldsta. Det var sannolikt fler ur den gruppen som dog under covidpandemins mest aggressiva fas, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Han tycker däremot inte att det förklarar Sveriges höga dödstal i förhållande till våra grannländer.

– Det är en delförklaring, men inte hela sanningen säger Olsen.