Skip to content

Inspelningen avslöjar virologens vilja till att få Tegnell avsatt trots förnekande.

22 forskare riktade kraftig kritik mot Folkhälsomyndigheten. Men en av dem, Cecilia Söderberg-Naucler, gick ännu längre. Hon ville att Tegnell och hans kollegor skulle bytas ut.
Vilket hon nu försöker förneka, men det finns en inspelning.

Hennes utspel för Aftonbladet har blivit en dagens mest lästa artiklar. Där kräver hon att Stockholm stängs ned och att Tegnell ska avgå. Men när virusforskaren Cecilia Söderberg-Naucler själv ska summera artikeln skriver hon att hon varken haft en ”önskan” eller ”intention om att kräva Tegnells avgång”.

Men det är inte sant.

I en intervju med Aftonbladets Olof Svensson svarar hon på frågan om ”Anders Tegnell och hans kollegor borde bytas ut”. I Olof Svenssons inspelning svarar hon ordagrant:

– Absolut. Omedelbart.

När hon får frågan om Tegnell ”bör avgå, helt enkelt” förtydligar Söderberg-Naucler igen.

– Ja, det tycker jag.

Någon stans där tycks hon förstått allvaret och lägger till: ”då har jag sagt det också.” och fortsätter:

– Nej men alltså när man försökt i en månads tid att få till den där debatten. Och du kan ju läsa själv vad som står i den där artikeln, att vi har just nu högre dödstal per capita än vad Italien har. Och vi har liksom inte ens kommit in i den här fasen.

För att riktigt vara säker tar Olof Svensson upp frågan en sista gång och frågar om hon har tankar på vem som ska ta Tegnells plats, vilket Söderberg-Naucler inte har något tydligt förslag på.

Att Söderberg-Naucler en sista gång upprepar påståendet att Sverige har högre dödstal per capita än Italien just nu är allvarligt, eftersom det var en felberäkning. De 22 forskarna skickade in en rättelse till DN debatt där de medgav det.