Skip to content

Skillnad mellan förkylning och influensa

Skillnad mellan förkylning och influensa

Förkylning är mycket vanligt förekommande och alla människor upplever minst en gång en förkylning – och eftersom den många gånger drabbar en stor del av befolkningen under samma period blir den även en samhällskostnad.

Förkylningar återkommer rejält ett par gånger om året och håller vanligtvis i sig i allt från 3–14 dagar, ibland längre innan symtomen är helt borta. En förkylning innebär oftast att man känner sig trött, kittlig i halsen, har huvudvärk, feber och blir snuvig.

Förkylningen kommer smygande medan influensan är mer rakt på. Symtomen påminner om varandra men tecken på influensa kan innebära en mer allvarlig och långvarig form av exempelvis feber. Influensan har oftast även en längre sjukdomsperiod än en förkylning och kännetecknas i många fall som en plötslig värk i hela kroppen och hög feber som slår till snabbt. Har man symtom som hållit i sig en längre tid (feber över en vecka, långvarig hosta, huvudvärk med mera), är allvarliga eller om man känner att förkylningen påverkar kroppen mer än den kanske borde, ta kontakt med vården. Det gäller också om man är osäker kring något som rör förkylning i samband med barn och äldre.

Symtom vid förkylning respektive influensa

  • Rinnig snuva, som efter några dagar kan bli tjock och gulgrön
  • Huvudvärk
  • Ont i halsen
  • Hosta
  • Nysningar
  • Trötthet och lindrigare feber är vanligt
  • Tryckkänsla över bihålorna och lockkänsla i öronen

Även influensa orsakas av virus, men av helt andra än de som ger förkylning. Influensa börjar ofta mycket plötsligt, där man under loppet av några timmar börjar känna sig ordentligt sjuk.

Vaccination rekommenderas

Personer som hör till riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Det bör göras innan säsongen drar igång, det vill säga helst under hösten.

För att få ett riktigt skydd behöver vaccinationen tas varje år, eftersom influensaviruset ändrar sig lite mellan säsongerna. Därför behöver du som ingår i någon av riskgrupperna varje år få skydd mot den aktuella influensa som cirkulerar. Vuxna och barn som är friska behöver i regel inte vaccinera sig, undantaget gäller om man ofta vistas i närheten av personer som tillhör riskgruppen, då kan man överväga vaccination även om man själv inte tillhör en riskgrupp.

Till riskgrupperna räknas du omnågot av följande stämmer in på dig

  • du är äldre än 65 år
  • du har en hjärt- eller lungsjukdom
  • du har svårbehandlad diabetes med höga blodsockervärden
  • du har nedsatt infektionsförsvar av annan orsak
  • du har en kronisk lever- eller njursjukdom
  • du är mycket kraftigt överviktig
  • du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • du är gravid
  • du är barn och har flerfunktionshinder

Ta hand om din kropp vid förkylning

Har man väl blivit förkyld behöver man ta hand om sin kropp. Få ordentligt med sömn och låt kroppen få strida i lugn och ro. När man stressar, är uppe och springer eller anstränger sig påfrestar man kroppen ytterligare än utöver den infektion som man redan har. Att tillåta sig själv att vara sjuk kan hjälpa till att bli frisk snabbare. Det finns allt från värktabletter till naturläkemedel och nässpray att ta till när man är förkyld. Var noga med att följa anvisningarna och använd dessa som ett komplement till förkylningens olika delar. Nässpray ska exempelvis enbart användas under begränsad tid. Många läkare rekommenderar nässköljning som behandling då det kan lindra exempelvis nästäppa och halsont men även nysningar och irritation. Nässkölj spolar rent, löser upp tjockt snor och kan göra det lättare att snyta sig.

Feber, hosta och snor orsakar att kroppen gör sig av med vätska. Då måste man vara noga med att fylla på och dricka mycket vatten för att inte drabbas av vätskebrist. Det kan även kännas skönt för halsen om man drabbats av exempelvis hosta att dricka något varmt som te (även om detta i sin tur är vätskedrivande och inte innebär att man inte ska dricka vatten också). Man ska vara försiktiga om en sjuk kropp, använda mjuka kläder om man känner sig öm, använda filtar och täcken när man fryser och mjuka näsdukar när man snyter sig (för att slippa fnasig hud vid näsan).

Stanna hemma vid förkylning

Lika väl att man som frisk bör undvika kontakt med redan förkylda bör man som förkyld undvika kontakt med friska personer. Man gör ingen på jobbet en tjänst om du i 38,5, eller högre, graders feber släpar sig till jobbet, inte heller bör eller ska man umgås med riktigt små barn, äldre eller infektionskänsliga om man vet med sig att du är förkyld. Om man bara känner lätt symtom är det alltid artigare att ursäkta sig att man inte skakar hand med att man har en begynnande förkylning än att föra smittan vidare.

Att visa hänsyn till andra under sin förkylning är viktigt och ännu viktigare är att man visar hänsyn till sin kropp som i sin strid mot viruset behöver näring och kraft som den får av mat, vätska och sömn. Att resa, träna och stressa kroppen mer än man behöver påverkar enbart negativt, sätta kroppen främst genom att ta det lugnt och låta kroppen läka ut förkylningen