Skip to content

Experterna informerar om nya deltavarianten

En ny deltavariant av coronaviruset med en tilläggsmutation har upptäckts bland smittade i Uppsala län. SVT har frågat några experter om den nya deltavarianten.

Hur är smittspårningen annorlunda gällande den nya deltavarianten?

– Det är samma metod som man använder till andra deltavarianter som är en mycket noggrannare smittspårning än tidigare. Man ringer till både den som är smittad och de som kan ha exponerats för smitta. Det räcker att man har varit nära varandra en kortare stund, tidigare har vi sagt 15 minuter men det beror på situationen och hur smittsam man är och det reder smittspårarna ut, ibland kan det handla om kortare tid än så, säger Fredrik Settergren, chef för Nära vård och hälsa i Region Uppsala.

Många vaccinerade är oroliga när även fullvaccinerade smittats. Vad säger du om det?
– Utifrån att man i Sverige sett väldigt få fullvaccinerade drabbas av allvarlig sjukdom skulle jag inte vara orolig för detta. I och med att vi vet att också fullvaccinerade kan smittas och föra smittan vidare (i värsta fall till någon ovaccinerad) gäller fortsatt allmänna råd om att undvika trängsel och hålla avstånd, arbeta på distans om möjligt och att alltid stanna hemma om man känner sig sjuk, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid Region Uppsala.

Alla smittade har varit utomlands, vad gäller om man varit utomlands när det gäller testning?
– Det gäller skärpt rekommendation om testning för covid-19 efter utlandsvistelsen, säger Johan Nöjd. Han hänvisar till Folkhälsomyndighetens rekommendationer som uppmanar alla att testa sig vid ankomst till Sverige från länder utanför Norden. Det gäller även för dem som inte har symptom, men gäller inte dem som är fullvaccinerade sedan två veckor tillbaka.

Kan det bli aktuellt med en tredje spruta för att skydda sig mot nya varianter?
– Ja efterhand, men just nu i första hand viktigast att de som ännu är ovaccinerade kommer i gång med sin vaccination, säger Johan Nöjd.

Är det skillnad på hur mycket de olika vaccinen skyddar mot nya deltavarianter?
– 
I Sverige godkända vaccin har god skyddseffekt framförallt vad gäller att skydda mot allvarlig sjukdom, säger Johan Nöjd.

Hur ser ni på Folkhälsomyndigheten på faran med att denna nya mutation av delta har smittat redan vaccinerade personer?
– 
Andra varianter har ju också smittat redan vaccinerade personer, inget vaccin är ju hundraprocentigt. Det är väldigt få fall och så vitt jag vet har man i världen inte sett att denna undervariant av delta har spridit sig i någon större omfattning. Vi vet för lite om den för att vara varken oroliga eller inte oroliga, men vi följer den såklart, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Källa: SR