Skip to content

Regeringen skjuter upp vaccineringsmålet ännu en gång.

Socialminister Lena Hallengren säger att det tidigare målet där alla vuxna skulle ha blivit erbjuden minst en vaccineringsspruta senast den 15:e augusti nu skjuts fram till den 5:e september.

Regeringens ursprungliga mål var att samtliga vuxna i Sverige skulle få vaccin före augusti. Sedan sade de mitten av augusti. Nu är målet den femte september. Då är tanken att de som vill ska ha fått minst en dos vaccin.

Förseningen beror på leveransproblem. Just nu används vaccin från Moderna och Pfizer och Astra Zenecas vaccin ges bara till personer över 65 år. Janssens vaccin är pausat. Företagen har inte levererat så mycket som de lovat och därför tar det längre tid, säger socialminister Lena Hallengren.

– Som ni vet så har vaccinationstakten störts när leveranser inte kommit enligt avtal.

För tillfället kommer det mer vaccin till Sverige och vaccineringen går snabbt. Förra veckan vaccinerades 400 000 personer. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att ungefär en halv miljon människor kan vaccineras varje vecka den kommande tiden.

– Takten nu är väldigt hög, 500 till 600 000 doser per vecka, det kan till och med bli något mer nu i juni och juli, säger Richard bergström.

Hittills har minst 2,4 miljoner människor fått minst en dos vaccin. Det är 30 procent av alla vuxna. Nästan alla över 80 år har fått vaccin och mer än 80 procent av alla över 65 år har fått minst en dos. Vaccinet har räddat liv, särskilt på boenden för äldre, säger Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten.

– Det har redan räddat många liv. Den tydligaste effekten av det lyckade vaccinationsarbetet är på särskilda boenden, där dödssiffrorna har sjunkit till mycket låga nivåer, säger Johan Carlsson.

Majoriteten av regionerna befinner sig nu i fas tre. Det är personer över 60 år och yngre som är i en riskgrupp. Men snart börjar flera regioner att vaccinera alla vuxna människor över 18 år. Det kallas fas fyra. I augusti kommer 90 procent av alla ha blivit vaccinerade, tror Folkhälsomyndigheten.

Källa: SR