Skip to content

Nu kommer Janssens vaccin till Sverige!

Det belgiska läkemedelsföretaget Janssens Coronavaccin planerar att påbörja sina leveranser till Sverige i mitten av april med en första leverans på cirka 68.000 doser, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Sedan kommer det att ske en successiv upptrappning och innan juni månads slut kommer Janssen att ha levererat runt 1,2 miljoner doser till Sverige.

”Full tilltro till Janssen”

Richard Bergström uppger vidare att han har ”full tilltro” till Janssens vaccin.

– Det är ett typiskt pandemivaccin där man satsat på en dos. Dessutom har studier visat att det är effektivt mot svår sjukdom och död när det kommer till den Sydafrikanska varianten, säger han.

Europeiska Läkemedelsmyndigheten (EMA) meddelade på måndagen att man nu godkänt Janssens vaccin för användning i EU. Richard Bergström vill dock inte diskutera om huruvida leveranserna av det nederländska vaccinet kommer att påverka regeringens vaccinmål utan står fast vid att 5 miljoner svenskar ska vara färdigvaccinerade vid halvårsskiftet, något han uppgav för SVT i söndags.

Läkemedelsföretaget Janssen, som ägs av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson, tillverkar sitt coronavaccin i Nederländerna.

Källa: Aftonbladet