Skip to content

Många patienter vägrar ta Astra Zenecas vaccin – sprutor kasseras

Patienter på Sahlgrenska tackar nej när de erbjuds Astra Zenecas vaccin. Frustrerad vårdpersonal tvingas kassera sprutor. Nu ryter Maria Taranger, överläkare på SU, ifrån. – Det är en helt vansinnig riskvärdering att tacka nej, säger hon.

På torsdagen lade Maria Taranger, överläkare och områdeschef för medicin, geriatrik och akutmottagning på Sahlgrenska universitetssjukhuset, ut en frustrerad tweet om hur motståndet mot Astra Zenecas vaccin gör att doser måste kasseras.

– Jag träffade tre uppgivna sjuksköterskor i korridoren med tio uppdragna sprutor som de inte blivit av med, fast klockan var kvart i fyra. De hade ringt runt till alla avdelningar på sjukhuset och nu stod de där med sin lilla kartongbricka, säger hon.

Astra Zenecas vaccinflaskor kan förvaras ett halvår i kylskåp, men varje dag förbereds ett antal sprutor innan patienterna kommer. De måste användas inom några timmar – annars blir det soptunnan.

– ”Ge mig dem, jag ska upp till geriatriken”, sa jag. ”Vi har redan varit där” svarade de. Det slutade med att de gick och letade 65-plussare på akuten. De blev väl av med någon spruta till.

Personalen upprättar reservlistor för vaccin

Det är första gången som Maria Taranger själv blivit vittne till att man tvingas kassera vaccin, men hon säger att det har blivit ett påtagligt problem den senaste tiden att patienter har vägrat Astra Zenecas vaccin.

– I min verksamhet hade vi den här dagen planerat för 150 patienter över 65 år med diabetes som skulle vaccineras. Det var 20 som avbokade i förväg och sju som vände i dörren. En sa ”jag vill inte dö” och vände direkt, säger hon.

Personalen gör vad de kan för att ringa runt och upprätta reservlistor.

– De senaste veckorna har det visat sig att det här är inte så lätt logistiskt. Och man kan inte lägga hur mycket tid som helst på att ringa runt och jaga folk, särskilt inte äldre som du knappast kan kalla in med en halvtimmes varsel.

Källa: GP