Skip to content

Läkaren tipsar hur du hanterar din hälsoångest

Hur hanterar man sin hälsoångest i pandemin? Många kontaktar oss och säger att de kan ligga vakna om nätterna och oroa sig för att bli sjuka i olika åkommor. Så hur stillar man egentligen tankarna?

Det här är Läkaren Gunilla Hasselgrens tips.

Även om vi levt med pandemin i långt över ett år nu, är det helt normalt att vara orolig över att smittas själv och bli sjuk, eller att någon närstående ska bli det. De allra flesta av oss har lagt upp egna strategier för att inte drabbas, främst genom att följa restriktionerna vi är ålagda, och med dem i ryggen hitta rimliga sätt för att få vardagen att fungera.

Jag är säker på att många redan gör allt de kan för att inte bli sjuka. Man känner av symtom, vilket är bra, men att gå runt med ständig ångest och oro kan i sig påverka hälsan och då bör man ändra på de vardagliga rutinerna som framkallar oron och ångesten.

Tänk exempelvis efter vad just du i normala fall blir på gott humör av, eller vad som brukar göra dig glad, och gör mer av det. Ge alltså mer plats åt aktiviteter du trivs med i stället för att låta oro och ångest ta överhanden.

Flera favoritsysselsättningar går antagligen att göra trots restriktionerna. Saker som handarbete, läsning eller att bara koppla av framför en bra film för att ta några exempel. Kanske finns det någon gammal hobby man kan ta upp igen?

Motionera dagligen

Ett bra sätt att motverka oro är också att motionera varje dag. Promenader är enklast att få till, men att cykla fungerar ju perfekt denna årstid. Planera gärna var du ska gå eller cykla från dag till dag och pricka av, så blir det gjort. Ge också dig själv en klapp på axeln när du fått det avklarat. Med regelbundna vanor och motion på dagen sover man också bättre.

Sover man dåligt på natten har man också sämre möjligheter att möta morgondagens utmaningar. Alla eventuella problem man har blir alltid värre på natten och förstoras upp. Det är heller inte lätt att se klart och balanserat på saker man oroar sig för dagen efter. Försök att gå till sängs och gå upp vid samma tider, även om sömnen varit dålig. Det främjar sömnen, och effekten kommer ganska snart. Tänk också gärna på vad man äter, så oron inte leder till tröstätande, eller att man slopar maten helt. Regelbundna matvanor fungerar också mot hälsoångest.

Nu står sommaren för hörnet och den tillsammans med den fortsatta vaccineringen kommer att ge oss människor en välbehövlig andro. Ni som fortfarande inte vaccinerat er eller fått en tid, kontakta Vårdporten på kontakt@vardporten.se eller ring 1177 Vårdguiden för mer information.

Ha en trevlig sommar!