Skip to content

Fakta om covid-19 vaccinet. Så nära är vi.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kan två covid-19 vaccin bli godkända redan i år. Det pågår en kapplöpning bland läkemedelsföretagen och i nuläget genomgår inte mindre än 54 vaccin kliniska försök på människor. Tolv stycken av dessa befinner sig i fas 3 vilket är den sista fasen innan ett godkännande.

Hur nära är vi?

Ursula von der Leyen säger att den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, kan komma att godkänna två vaccin redan i andra halvan av december om allt fortsätter problemfritt rapporterar TT. Det handlar om de två vaccinkandidater som utvecklas av företagen Pfizer/Biontech och Moderna.

Företagen har den senaste månaden rapporterat lovande resultat från sina fas 3-studier, där tiotusentals människor har vaccinerats. I båda fallen har effektiviteten på vaccinen bedömts till omkring 95 procent, vilket är mycket högt.

Sedan oktober har EMA granskat vaccinkandidaterna från Pfizer/Biontech och Astra Zeneca genom så kallad “rolling review”, löpande granskning. Det innebär att genomgångar görs innan alla studier är färdiga. I måndags inleddes även granskningen av vaccinet från företaget Moderna.

Tillverkas något vaccin i Sverige?

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca utvecklar ett vaccin mot covid-19 i samarbete med University of Oxford. Det handlar om ett adenovirusvektorvaccin, som är baserat på ett förkylningsvirus som försvagas för att inte orsaka sjukdom. I kroppen får vaccinet cellerna att tillverka virusproteiner. Immunförsvaret skapar då antikroppar mot detta. Forskare på Karolinska Institutet utvecklar flera olika vaccinkandidater, ett av dem är ett dna-vaccin.

För både dna- och rna-vaccin gäller att man tar fram den genetiska koden för delar av viruspartikeln som sätter fart på kroppens immunsvar. De här vaccinerna innehåller alltså sekvenser som kodar för antigener från viruset, som till exempel det aktuella coronavirusets ”spike-protein” som viruset använder för att invadera våra celler. Idén är att det är våra egna celler som producerar vaccinet.

Oväntat höga resultat för vaccin mot covid-19

Onsdagen den 18 november presenterade läkemedelsföretagen Pfizer och Biontech i en slutanalys av fas 3-testerna att deras gemensamma vaccinkandidat visar 95 procents effektivitet. Det står också klart att för personer över 65 år har vaccinet en effektivitet på 94 procent.

Vaccinet ska enligt testerna inte heller ha några större bieffekter.

Källa: Ny Teknik, Oxford University