Skip to content

Efter kraftig nedgång av smittspridning öppnar Storbritannien upp.

Storbritanniens vaccinationsstrategi har gått över alla förväntningar. Smittfallen sjunker dramatisk med en minskning på drygt 10 000 fall per dygn. Nu planerar landet att återgå till det normala redan den 8:e mars.

Livet tillbaka till det normala

8 mars är alltså datumet då livet ska återgå till det normala. Då ska skolorna öppnas upp, efter över 11 månaders undervisning på distans. Butiker och gallerior ska också få börja ta emot kunder igen.

Vill inte tillbaka till jobbet

Men alla lär inte gå tillbaka till jobbet utan klagomål. Lärarförbundet har redan gjort klart att man ställer sig skeptisk till en skolöppning redan i mars.
Regeringen planerar för krav på mer yta per elev och god ventilation. Även masker kan bli obligatoriskt.

Frågan är också om övriga samhället skriver under på att återgå till sina kontorsplatser igen. Räcker det med vaccinationer?

Tidigare under hösten, när smittan var som lägst, hade brittiska politiker stora svårigheter att förmå medborgarna att ta sig till jobbet. Oviljan blev mycket kostsam, inte minst för restauranger och affärer som lever på jobbpendlarnas konsumtion.

Hur Boris Johnsons pandemikapitel slutar återstår att se. Så här långt ser covid-19-katastrofen ut att bli premiärministerns politiska triumf. Det vänder fort i dessa tider!