Skip to content

Vårdvalet var tänkt för att patienten skulle få det lättare att träffa en läkare snabbt. Men sedan 10 år tillbaka har trycket bara ökat. I dag är det svårare än någonsin att snabbt få tid hos en läkare. LÄS MER...

Vårdvalet var tänkt för att patienten skulle få det lättare att träffa en läkare snabbt. Men sedan 10 år tillbaka har trycket bara ökat. I dag är det svårare än någonsin att snabbt få tid hos en läkare.

Enligt praxis ska födelsemärken undersökas närmare av läkare om de ändrar form eller färg, blir såriga, växer eller börjar klia. Rådet till oroliga är att “kontakta en vårdcentral”.

Men när Maja följde uppmaningen var det bara ett fåtal som klarade vårdgarantins gräns. Detta trots att hon erbjöd sig att bli listad patient på varje uppringd vårdcentral.

I genomsnitt skulle hon få vänta 3-4 veckor på att få träffa läkare, men några vårdcentraler lät henne inte ens boka tid. Istället erbjöd de drop-in-mottagningar, något som många människor kan ha svårt att kombinera med skola och jobb.

– Det var också stor skillnad mellan hur allvarligt de såg på hudförändringar. På en vårdcentral tyckte sjuksköterskan att mina födelsemärken absolut skulle kollas upp snabbt, medan en annan menade att det inte var särskilt bråttom.

Maja Larsson ringde ungefär lika många offentliga som privata vårdcentraler, men upptäckte inte att de skiljer sig åt. Beskeden från offentliga Närhälsan varierade mellan en och sex veckor. Av de privata aktörerna fick hon både kortast och längst väntetid.

– Viktigaste slutsatsen är nog att det lönar sig att höra sig för bland vårdcentralerna i sin stadsdel. På Hisingen kan väntetiden på läkarbesök vara allt mellan fem dagar och fem veckor, säger Maja.