11:e mars 2021
Janssens vaccin mot covid-19 väntas få grönt ljus i EU i dag, och det räcker med en dos för att bli färdigvaccinerad.
– Det tycker jag är superintressant, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.
Vaccinet har granskats av EU sedan december och resultaten har varit lovande – en skyddseffekt på upp till 85 procent när det gäller att förhindra svår sjukdom. Under torsdagen väntas ett formellt godkännande från EU och därmed också i Sverige. – Det ska fungera på alla åldersgrupper så jag tror att det godkänns för alla som är 18 år och äldre, säger Ali Mirazimi. Vaccinet har också visat sig ha effekt mot både den sydafrikanska och brasilianska virusvarianten, enligt vaccinforskaren. – Studier pekar på att vaccinet fungerar, men med lägre effektivitet, precis som de andra vaccinen.
En dos
Bland de redan tre godkända vaccinen påminner Janssens kandidat mest om covidvaccinet från Astra Zeneca, medan vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är uppbyggda på en annan teknik. Vaccinets vanligaste biverkningar är ofarliga symtom som smärta vid injektionsstället, feber och huvudvärk. – Snarlikt de andra tre vaccinen, säger vaccinforskaren.
Utmärkande för Janssenvaccinet är att det räcker med en dos för att bli färdigvaccinerad.– Man hade säkert kunnat få fram liknande resultat med de andra vaccinen om tillverkarna hade fokuserat på det. Men att få ett riktigt bra skydd har varit prioriterat. Janssens strategi har varit ett vaccin som ges med en dos även om det tar längre tid att utveckla, och det har det också gjort jämfört med de andra, säger Ali Mirazimi.
Sena leveranser
“En-dos-tekniken” spelar stor roll logistiskt, särskilt för länder med sämre fungerande infrastruktur. – I västvärlden har vi bra system, koll på att människor kan ta sig till vaccinationscentraler två gånger och att föra register. Men i fattigare länder är inte det lika lätt. Trots ett förväntad godkännande gör Janssens begränsade produktionskapacitet att Sverige får vänta på sina doser. Först i april väntas nästan 230 000 vaccindoser, enligt Folkhälsomyndighetens prognos.
– De har flaggat för att vi inte får någon leverans förrän mitten av april, och de har också flaggat för att vi får mindre i april, mer i maj och sedan väldigt mycket i juni. Vi har tagit höjd för det, sade den nationelle vaccinsamordnaren Richard Bergström på en pressträff på onsdagen.
Källa: TT