Skip to content

Höstens huvudvärk kan bero på dolt synfel

En majoritet av svenskarna känner sig hängiga när höstmörkret kommer. Men vad få vet är att tröttheten kan bero på ett dolt synfel som går att bota – med ett par glasögon. 

– Jag har haft problem helt i onödan, säger Janneke Vackerberg, 24.

Du kan gå runt med huvudvärk  helt i onödan. Hösttröttheten behöver nämligen inte alltid orsakas av mörker och stress. Dina problem kan ha en sådan enkel förklaring – som ett synfel.

Under hösten är symptomen särskilt vanliga.

– Många kommer tillbaka från semestern då de varit avslappnade och utsatts för bra ljus. När de kommer till jobbet anstränger de ögonen i mycket högre utsträckning. Om man då har ett synfel som översynthet är det vanligt att man får huvudvärk och känner sig trött och hängig, säger Walid Chatila, optiker på Fokus Optik i Stockholm.

Skillnad efter några dagar

Det finns dock en enkel lösning på problemet – glasögon eller linser.

– Ofta känner man skillnad efter bara några dagar. Jag hade en kund som hade huvudvärk i över ett år. Han gick till läkare och röntgade till och med huvudet. Men när han gjorde en synundersökning hos mig upptäckte vi felet direkt,  säger Chatila. Janneke Vackerberg, 24, jobbar som webbredaktör i Stockholm. När hon studerade upptäckte hon plötsligt att hon behövde sitta närmare läraren för varje dag som gick.

Ögonen kändes ansträngda och det var jobbigt att sitta långt bak. Allt var en enda röra. Jag hoppade över meningar och visste inte var jag skulle börja, säger hon.

”Kan äntligen slappna av”

När hon gick på stan såg hon av en slump en butik med gratis synundersökning. Optikern upptäckte direkt att Janneke hade ett brytningsfel. Lösningen blev ett par glasögon.

– Nu kan jag äntligen slappna av och koncentrera mig bättre. Det är skönt att kunna läsa skyltar utan att anstränga mig.

Källa: Aftonbladet