Skip to content

Covid-19 testerna som nu finns tillgängliga i Sverige.

Efter en minst sagt strulig sommar och höst där kommunerna och staten brustit i kommunikationen gällande förberedelser för covid-19 tester har Sverige nu än relativt fungerande teststruktur.

De två testerna som finns tillgängliga är PCR-test och antikroppstest. PCR-test ska man helst ta under sjukdomstiden eller tätt inpå då det visar om du har en infektion eller inte.

Antikroppstestet ska du avvakta med 2-3 veckor efter du blivit symptomfri då det som namnet anvisar ser om du har utvecklat antikroppar.

Du kan vanligtvis testa dig via din vårdcentral. Om inte kontakta 1177 för mer info. Det finns även en hel del privata aktörer som kan erbjuda tester direkt hem i brevlådan men kontrollera först med din läkare eller vårdcentral att de är giltiga tester som företaget i fråga tillhandahåller.

Det finns i dagsläget inget giltigt vaccin men experter menar att det kan komma ut i kontrollerad cirkulation redan i vinter. Sverige har redan gjort en beställning till världens största läkemedelsföretag Pfizer på 10 miljoner vaccinationer vilket skulle räcka till att vaccinera hela befolkningen. Beställningen förutsätter att EU godkänt vaccinet vilket de förväntas göra redan i år. Astra Zeneca har också tagit fram ett vaccin även det förväntas att bli godkänt av EU innan årsskiftet.

Misstänker du att du har eller har haft covid-19 är det viktigare än någonsin att du går och testar dig!