Skip to content

Astra Zenecas vaccin nobbas i Tyskland

Omkring 1,2 miljon doser av Astra Zenecas vaccin står oanvända i tyska kylskåp. Ytterligare 650 000 doser levereras i helgen. Men bara tre procent av tyskarna säger sig vilja ha Astras vaccin.

Tyskland har, precis som Sverige och övriga EU, tre godkända vacciner att arbeta med: Pfizer BioNTech, Moderna och Astra Zeneca. Liksom Sverige har Tyskland beslutat att inte ge Astras vaccin till personer över 65 år.

Inom övriga grupper som nu prioriteras för vaccinering, främst sjukvårds- och omsorgspersonal, är motståndet mot Astras vaccin stort, rapporterar Berlingske. I en opinionsundersökning av Der Spiegel säger 84 procent av de 3007 svarande att de föredrar vaccinet som utvecklats av tyska BioNTech i samarbete med Pfizer. 5 procent vill helst ha Modernas vaccin och bara 3 procent Astras, medan 8 procent inte kan eller vill välja.

Nästan sju av tio säger att vaccintypen är viktig för dem och mer än var tredje säger sig beredd att avstå från vaccinering om de inte kan få den önskade sorten.

Berlingske har besökt en stor vaccinationscentral på den nedlagda flygplatsen Tegel, med kapacitet att vaccinera 3 800 personer om dagen. Under tre timmar anlände bara ett trettiotal personer för att få Astra Zenecas vaccin.

Hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn beslöt i förrgår därför att flytta upp lärare och förskolepersonal i vaccinationskön i förhoppningen om att de ska acceptera Astra Zenecas vaccin inför den skolöppning som Tyskland planerar.

Källa: Fokus